Previous Image
Next Image

Location: Airdrie, North Lanarkshire.
Cost: £41,000
Completed June 2012

Case Study

Airdrie Health Centre

North Lanarkshire NHS Trust commissioned civic to design a focal public artwork within an external courtyard at the new Community Health Centre in Airdrie.
The design reflects a complex brief and looks to create an artwork that has a changing aspect depending on internal viewpoint and external weather; that brings a flash of colour into an otherwise monochrome architecture and that seeks to encourage patients and staff to exercise their eyes and look to the sky through the helical and colourful structures.

The sculptures are a product of the structural limits and challenges/opportunities that were already in place (the commission was made just months before the building completion date) and the limited installation conditions (a 60t crane was contracted to land the structures from an adjacent car park).

The steelwork and Perspex structures were developed in close collaboration with Elliot and Co. Structural Engineers in Edinburgh and assembled by HadFab Steel Fabricators in East Lothian.